Okolica

Kaj se početi oz. obiskati, ko ste v naših krajih

 

OBISK EXPANE V MURSKI SOBOTI

 

SPLOŠNA MUZEJSKA ZBIRKA LJUTOMER ima tri muzejske zbirke.

Taborsko gibanje na Slovenskem

Splošna muzejska zbirka

Zbirka fotografij in filmov dr. Karola Grossmanna

 

CERKEV SV. JANEZA KRSTNIKA

 

PARK 1. SLOVENSKEGA TABORA

MUZEJ LJUTOMERSKI KASAČ IN HIPODROM

 LONČARSTVO ŽUMAN LJUTOMER

 MEČKI MUZEJ PRISTAVA

 ČEBELARSKI MUZEJ KRAPJE

MUZEJ KMEČKEGA ORODJA V RAZKRIŽJU

JERUZALEM Z OKOLICO

 BIOTERME MALA NEDELJA IN TERME BANOVCI

 

 • kolesarske poti,
 • pohodništvo
 • Gajševsko jezero za ljubitelje Surfanja,
 • kasaške dirke v Ljutomeru,
 • v bližnji okolici možnost nakupa bučnega olja,
 • moke iz mlina,
 • dobrega vina...
 • Veliko pešpoti
 • Svetinje z okolico

Svet med Muro in Dravo je izjemno bogat z naravno dediščino. Obe reki nudita življenjski prostor številnim ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam. Domačini si ob krajinskem parku Jeruzalem in krajinskem parku Radgonsko – kapelske gorice prizadevajo za ustanovitev regijskega parka Mura in krajinskega parka Središče ob Dravi.

Vaški grbi

Grbi vasi in manjših krajev Prlekije nimajo heraldičnega izvora, tovrstne preteklosti in vsebine. Mogoče zgolj slučajno ali le na osnovi hipoteze. V nekaterih vaseh jih celo ni. Imajo pa svojo lastno identitetiteto in sporočilnost z mnogokrat šaljivo upodobitvijo v času in prostoru, prav takšnim zapisanim ali izrečenim spremljajočim besedilom, navadami, običaji in drugimi vrstami «uporabnosti«, ki se v danem trenutku ob grbu zvrstijo. V sebi nosijo tudi svojevrsten ponos vseh tistih, katerim grb »pripada« in s katerim se vedno znova postavljajo.

BANOVCI

Banovci imajo odlično termalno vodo, ki je priznana kot naravno zdravilno sredstvo in se uporablja pri zdravljenju poškodb in stanjih po operacijah na okostju, sklepih in mišičju. Banovci imajo skupno kar 1.920 m2 vodnih površin, od tega 216 m2 s termalno vodo v zaprtem bazenu in odlično termalno vodo, ki je priznana kot naravno zdravilno sredstvo in se uporablja pri zdravljenju poškodb in stanjih po operacijah na okostju, sklepih in mišičju.

Terme Banovci so že desetletja znan balneološki center, tako domačinom, kot tudi v Sloveniji in vedno več v tujini. Redko katero zdravilišče lahko ponudi svojim uporabnikom, turistom ali pacientom, takšne možnosti kot Terme Banovci. V Banovcih nam je narava podarila celo dve vrsti termomineralne vode iz različnih vrtin, ki se razlikujeta po temperaturi in sestavi in s tem tudi po različnih efektih. En vodni vir je bolj bogat z parafinskimi snovmi, drugi pa z CO2, ki je poleg bogate saturacije z minerali, osnova za zdravilni pristop pri različnih boleznih.
Po obsežnih medicinskih raziskavah je voda certificirana iz strani Ministrstva za zdravstvo Republike Slovenije kot naravno zdravilno sredstvo in indikacijsko klasificirana v terapevtski namen.

 

 

apartmaji-banovci-ljutomer-balonarstvoToplozračni baloni nad Prekmurjem naredijo pisano še posebno ob  Miklavževem balonarskem festivalu, kjer vsako leto tudi poteka tekmovanje.


apartmaji-banovci-ljutomer-banovciMajhne, domačne in gostoljubne Terme Banovci s termalno vodo nekdanjega Panonskega morja so pravi kraj za razigrane družinske počitnice. Čudovito se je kopati sredi zime v toplih vrelcih term Banovc, poleti pa lahko uživamo tudi v nudističnem okolju.


Kasaški šport in konjske dirke, sta pustila pomemben pečat v preteklosti in sooblikujeta utrip življenja v Prlekiji tudi v prihodnosti. Nedeljske popoldneve se da prijetno preživeti na kasaški stezi v Ljutomeru in navijati za najboljše.


apartmaji-banovci-ljutomer-vinoLe kje se pije boljše vino in trga slastnejše grozje, kot ga ponujajo jeruzalemski griči?

klopotec je najbolj razširjen v Prlekiji, Slovenskh Goricah in v Halozah. V Prlekiji se ga svečano postavlja na Marijin praznik 15.avgusta ob glasbi in vinu.

Le kdo ne pozna zaseke, tunke in domači kruh iz krušne peči?                                                          

Pohodnih poti je veliko po ravninskem delu gričevnatem pobočju. Ko pa smo potrebni okrepčila, nas pot vedno pripelje do prijaznih ljudi.

Ob sončnem in vetrovnem vremenu ja Gajševsko jezero prekrito z vsemi pisanimi barvami surfarjev od blizu in daleč.

Čudovito kolesarjenje od Goričkih klančkov preko ravninskih delov do Jeruzalemskih gričkov.

Sončnice nas pozdravljajo marsikje v Prlekiji in Prekmurju, saj imamo tukaj poleg Primorja največ sonca.

Štorklja in štrk se pogovarjata o svojih mladičih.

Mura, ta skrivnostna reka, nam kaže v vsakem letnem času drugačno podobo, neponovljivo, včasih tudi nevarno. Daje zatočišče pticam ,srečaš se z mlinarji, bujraši lončarji...

Z brodom se pripelješ od enega brega na drugi breg, po njej se voziš z raftom, naravni otok - Otok ljubezni  v Ižakovcih pa je pravi kraj za zaljubljene in dobre ljudi.

 

Prenočišče / Sobe
Prenočišče / Sobe
Več...
Kontakt / Zemljevid
Kontakt / Zemljevid
Več...
Zanimivosti v okolici
Zanimivosti v okolici
Več...
Vodenje po poteh
Vodenje po poteh

Vreme pri nas

Cezanjevci

Facebook

facebook-logo

Sledi nam na facebooku

E novice

 1. Ime
  Vpišite ime
 2. E-pošta
  Manjka vnos
 3. Antispam(*)
  Antispam
  Invalid Input
 4. Prijava